Sterilitet kod muškaraca

Sterilitet kod muškaraca
Lepota i zdravlje Sve vesti

 

 

Šta je sterilitet?

 

Na sterilitet (neplodnost) kod parova može se posumnjati ukoliko posle godinu dana nezaštićenih odnosa par ne uspe da ostvari trudnoću. U pitanju je biloška nesposobnost ili smanjena sposobnost pojedinca da doprinese začeću.

 

Uzrok neplodnosti jednak kod muškaraca i žena

 

U svetu je problem steriliteta vrlo rasprostranjen, a jako je veliki i broj parova u Srbiji koji se bori sa ovim problemom.

Uzrok neplodnosti jednako je zastupljen i kod muškaraca i kod žena, stoga je neophodno da oba partnera obave potrebne preglede kako bi se uzrok što pre pronašao i adekvatno lečio. Kod muškaraca se uzroci neplodnosti otkrivaju brže i lakše pa se preporučuje da se oni prvi pregledaju.

 

Muški sterilitet

 

Uzrok neplodnosti kod muškaraca najčešće je smanjeni broj spermatozoida što se utvrđuje spermogramom. Spermogram je test kojim se vrši opšta procena stanja spermatozoida, njihov broj i  pokretljivost.

Uzroci steriliteta mogu biti razne vrste infekcija, polno prenosivih ili zaraznih bolesti, zatim loš imunitet, i još mnogi drugi, a smatra se da na smanjenje plodnosti utiču i alkohol, cigarete, narkotici, toplota, loša ishrana, stres i mnogi drugi faktori koji se tiču nekvalitetnog načina života.

 

Prevencija i lečenje steriliteta

 

Kako se mnogi uzroci neplodnosti tiču samog kvaliteta života, za prevenciju bi svakako najbolje bilo promeniti loše navike. Lečenje je moguće i uspešno kako uz pomoć lekova, tako i uz pomoć raznih suplemenata, a pomoć može doći i od tradicionalne medicine. Ishrana bogata orašastim plodovima, semenkama, svežim voćem i povrćem, namirnice koje su bogat izvor selena, proteina, aminokiselina, vitamina C, zatim matični mleč, med i propolis, kao i mnoge lekovite biljke, mogu biti način prevencije i pomoć u lečenju ovog problema.

 

Prirodni lek za sterilitet

 

Brojni apiterapeuti potvrdili su delotvornost pčelinjih proizvoda u lečenju steriliteta, a u pčelarskom gazdinstvu Melmontes možete pronaći specijalnu mešavinu meda koja se preporučuje za lečenje steriliteta kod muškaraca i koja je dobra za plodnost i muškaraca i žena.

 

 

pripremila I.P.