Perućac – za savršen odmor u prirodi

Perućac – za savršen odmor u prirodi
Putovanja Srbija Sve vesti

 

Na desnoj obali reke Drine, 13 kilometara udaljeno od Bajine Bašte, nalazi se naselje Perućac. Naselje je najpoznatije po veštačkom jezeru koje je nastalo pregrađivanjem reke Drine, u cilju izgradnje hidroelektrane Bajina Bašta.

 

Jezero Perućac

 

Jezero Perućac se nalazi na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, dugo je preko 50 kilometara, široko od 50 do 500 metara, a duboko 85 metara. U letnjim mesecima odličan je izbor za kupače, a kako se nalazi u granicama Nacionalnog parka Tara, doživljaj prirode ovde je neponovljiv. Jezero je pogodno i za ribolov, kao i za mnoge druge aktivnosti na vodi, a naročito se preporučuje vožnja brodićem i turističkim čamcima, jer neverovatna boja same vode u jezeru i okolne padine planine Tare, pri ovakvoj vožnji ostavljaju bez daha. Sa Perućačkog jezera kreće i čuvena Drinska regata koja ovde ima već dugu tradiciju.

 

Vrelo, reka duga godinu dana

 

U naselju Perućac nalazi se još jedna lepota prirode koja se mora posetiti, a to je reka Vrelo, jedna od najkraćih reka na svetu. Poznata je i kao „Reka duga godina dana“, jer je duga tačno 365 metara. „Bistra kao oko“, posle kratkog toka i prelepog vodopada, reka Vrelo se uliva u Drinu.

 

Srednjovekovni lokalitet Mramorje

 

U naselju Perućac nalazi se i srednjovekovni lokalitet Mramorje sa spomenicima-stećcima koji potiču iz XIV i XV veka, koji je zaštićen kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

 

Savršen odmor u prirodi!

 

Prirodne lepote Nacionalnog parka Tara, očaravajući kanjon reke Drine, predivno jezero, i mnoge druge prirodne i kulturno-istorijske znamenitosti, čine Perućac mestom koje ovog leta morate posetiti!

 

priredila I.P.