Medeni mesec maj

Medeni mesec maj
Lepota i zdravlje Putovanja Srbija Sve vesti

 

Svetski dan pčela – 20.maj

 

Da li ste znali da je maj „medeni“ mesec? Maj je mesec kada priroda buja i zove nas da se vratimo njenim korenima, a ujedno, ovo je i najvažniji period za pčele i pčelare. Pčelinja društva tada su najproduktivnija, pa i pčelari imaju pune ruke posla.

Upravo je maj mesec kada se obeležava i Međunardni dan pčela. 20.maj je od strane Ujedinjenih nacija proglašen Svetskim danom pčela, jer je na ovaj dan rođen Slovenac Anton Janša, osnivač modernog pčelarstva, i prvi učitelj pčelarstva kog je Marija Terezija imenovala za predavača u Bečkoj pčelarskoj školi.

 

Pravo je vreme da se baš sada upoznate sa sve popularnijom vrstom turističkih aranžmana – pčelarskim turizmom, i da na mapu pribeležite neko od pčelarskih gazdinstava kao destinaciju za svoje sledeće putovanje.

 

Pčelarski turizam

 

Pčelarski turizam je na našim prostorima u poslednje vreme sve razvijeniji. Kao i kod seoskog turizma uopšte, privlačan je za sve ljubitelje prirode i sve one kojima je potreban odmor od gradskog života. U autentičnom ambijentu tradicionalnog seoskog domaćinstva zaboravićete na gradsku vrevu i stresnu svakodnevicu, a idilični prirodni predeli koji su uvek u okruženju ovakvih domaćinstava pružiće pravi odmor za oči i lek za dušu. I ne samo za dušu, jer ćete u ovakvom pčelarskom gazdinstvu imati prilike da probate mnoge lekovite pčelarske proizvode i biljne meleme.

 

Med, najslađi lek

 

Jedno ovakvo pčelarsko gazdinstvo pronašli smo na planini Kosmaj kraj Mladenovca, u mestu Amerić. Melmontes gazdinstvo nudi vam proizvode od meda i lekovitog bilja i smeštaj koji je idealan za ljubitelje planinske prirode. Specijalna mešavina koju u ovom gazdinstvu preporučuju, Melmontes med, dobra je za plodnost kod muškaraca i žena, i preporučuje se naročito u lečenju steriliteta kod muškaraca. Preporučujemo da posetite Melmontes gazdinstvo i saznate tajnu njihovog meda.

 

Neka ovo bude polazište u vašoj novoj, pčelarskoj turi, a slasni proizvodi od meda koje na ovom putu budete probali učiniće da vam svaki mesec bude medeni.

 

 

pripremila I.P.