Kako evidentirati pazar kada ste oslobodjeni fiskalne kase?

Kako evidentirati pazar kada ste oslobodjeni fiskalne kase?
Administracija Džep FT1P Sve vesti

U saradnji sa poreskim savetnikom, Milanom Trbojevićem, a urednikom bloga FT1P, prenosimo vam zanimljive tekstove u vezi sa poslovanjem , porezima, finansijama generalno…

Evo i odgovora na pitanje kako evidentirati pazar ako nemate fiskalnu kasu i koje dokumente možete koristiti kao dokaze o uplati pazara. Poreski savetnik govori na jasan i svima razumljiv način i zato našim korisnicima portala rado prenosimo tekstove u celosti.

 

Današnja tema je kako evidentirati pazar kada ste oslobođeni fiskalne kase. Neke šifre delatnosti, bez obzira što rade sa fizičkim licima, osobođene su fiskalne kase.

Primera radi, jedna od šifara delatnosti koja je oslobođena je 8559, zove se ostalo obrazovanje. Najčešće su tu registrovane firme koje se bave nekom edukacijom.

To mogu  biti škole jezika, škole programiranja i slično.

U slučaju kada nemate obavezu posedovanja fiskalne kase,  Vi morate vašem kupcu izdati nešto – to nešto može biti faktura, može biti potvrda o plaćanju ili priznanica. Bitno je da  izdate  neku „potvrdu“ i to ste dužni uraditi po zakonu.

Za uplatu pazara imate 7 dana od datuma prijema pazara. Ono što je takođe bitno, pošto ćete verovatno izdavati „potvrde“ i firmama, najlakše Vam je da imate i izdajete fakture. Fakture svakako onda možete izdavati i fizičkim licima.

Lakše Vam je zbog vaše knjigovodstvene evidencije da imate jednu vrstu dokumenta.

 

Pogledajte ceo video ISPOD.