Fruška gora, ostrvo Panonskog mora

Fruška gora, ostrvo Panonskog mora
Putovanja Srbija Sve vesti

 

Fruška gora je jedina planina usred vojvođanske ravnice.

Deluje poput usamljenog ostrva usled ovog ravničarskog prostranstva, ali to je zato što ona upravo to i jeste: Fruška gora nekada je bila ostrvo u Panonskom moru. Kada je more presušilo, ostala je ostrvska, gromadna planina, kao jedina visoka tačka na beskrajno ravnom vojvođanskom horizontu.

Velika prirodna bogatstva koja čine šume, livade, pašnjaci, žitna polja, vinogradi, razlog je što su ovu planinu Rimljani zvali Alma Mons, što znači „plodna gora”. Današnji naziv potiče od starog slovenskog etnonima Frug, sinonima za Franke, što imenu daje značenje „planina Franaka”.

 

Nacionalni park Fruška gora

 

Zahvaljujući burnoj geološkoj prošlosti, o kojoj svedoče i mnogobrojni fosilni ostaci koji se ovde mogu naći, retkim vrstama biljnog i životinjskog sveta, i neprocenjivoj kulturno-istorijskoj baštini, Fruška gora je još 1960. godine proglašena nacionalnim parkom i time postala prvi nacionalni park u Srbiji.

Manastiri na Fruškoj gori

 

Na Fruškoj gori nalazi se čak 16 pravoslavnih manastira, zbog čega se često naziva i „Srpskom Svetom gorom“ ili „Srpskim Atosom“. Ovi manastiri izgrađeni su između 16. i 18. veka u stilu baroka i moravske arhitekture srednjovekovne Srbije od strane despotske porodice Branković, i predstavljaju izuzetnu kulturnu baštinu Srbije.

 

Priroda i okolina

 

Na Fruškoj gori nalazi se i petnaestak veštačkih jezera, od kojih su mnoga danas poribljena i idealna su za sportski ribolov.

Frušku goru odlikuje i bogato vinogorje, vinarije su često uređene poput starih sremskih domaćinstava, što je pravi raj za boeme, a svake godine održavaju se i svečanosti u čast vina, poput Prolećnog festivala vina u Sremskim Karlovcima.

Na jednom od oboda Fruške gore smeštena je i banja Vrdnik sa bogatim izvorima termomineralne vode, a u udolini između Dunava i severnih oboda planine smeštena su i dva grada: Sremski Karlovci i Novi Sad. U blizini Sremskih Karlovaca je i brdo „Stražilovo“ gde se nalazi i grob Branka Radičevića, i to je jedno od najposećenijih mesta na Fruškoj gori.

Fruška gora je jedno od najomiljenijih i najposećenijih izletišta u Srbiji. Proverite LIČNO zašto je većina Vojvođana i ove godine upravo ovde provela prvomajske praznike, a mi vam nudimo listu trenutno najaktuelnijih ponuda smeštaja.

pripremila I.P.