Cene karata u gradskom prevozu širom Srbije

Cene karata u gradskom prevozu širom Srbije
Džep Srbija Sve vesti

 

Ne možete poreći da je život u raznim gradovima Srbije ujedno i različito tarifiran. Da, životr ima tarifu u zavisnosti od toga gde živite, pa se tako razlikuju (doduše, ne previše) vrednosti takozvane potrošačke mesečne korpe, ali i sve one neophodne stvari između kojih bismo istakli i gradski prevoz. Posebno onim ljudima koji imaju automobil a ne koriste ga radi uštede mesečnih troškova ili uopšte nisu vozači, prevoz autobusima u gradu je jedini način da se stigne sa tačke A do tačke B. E sada, da ne zalazimo u polemiku oko švercovanja putnika, zna se da se i razlikuju načini kupovine karata od grada do grada, kao i vrste karata koje možete obezbediti. U jednom slučaju karte se kupuju isključivo od vozača, u drugim isključivo na prodajnim mestima, u trećim kod aktivnog kontrolora u prevozu itd.

 

Hajde sada da zavirimo u džepove građana i da vidimo koliko to još treba izdvojiti na već preveliku minimalnu potrošačku korpu (koja je u februaru 2018. godine iznosila  36.357,94 dinara) za potrebe prevoza, a samim tim i normalnog funkcionisanja.

 

NIŠ

Mesečne karte u Nišu za đake, studente i penzionere od 65 do 70 godina starosti , u zavisnosti od zone gradskog prevoza, iznose od 1385 do 2770 dinara. Za penzionere preko 70 godina starosti cena prevoza je od 990  do 1980 dinara.  Ukoliko je potrebno kupiti kartu samo za pola meseca , i to je moguće, ali je njihova cena svakako veća u odnosu na mesečne karte. Pa tako studenti i đaci kupuju istu za  iznose od 830 do 1660 dinara, a penzioneri za 595 odnosno 1190 dinara, opet u zavisnosti od zone prevoza.  Što se tiče pojedinačnih karata, one se kupuju u samom prevozu i važe za jednu neprekidnu vožnju, a koštaju od 60 do 100 dinara. Dakle, ako ste u obavezi da presednete u drugi autobus, potrebno je kupiti novu kartu. Karte se  kupuju u prevozu od stalno prisutnih kontrolora/konduktera što je po nama potpuno rešenje ukoliko se želi postići suzbijanje tzv. švercovanja putnika.

 

NOVI SAD

U Novom Sadu otkrivamo da je moguća kupovina i godišnje karte. U zavisnosti od zone ona košta od 27558 do 82674 dinara. Dnevna karta sa uključenim PDV-om je 278 dinara. Mesečna đačka je od 500 do 5140 dinara, opet u zavisnosti od zone odnosno daljine putovanja. Mesečna karta za građane košta od 2523 do 10500 dinara. Za razliku od Niša, u Novom Sadu postoji i nedeljna karta koja košta 841 dinar. Pojedinačnu kartu kupujete u prevozu kod vozača i ona košta 65 dinara.

 

BEOGRAD

U Beogradu su se pojedinačne i dnevne karte ranije kupovale kod vozača, a sada su za to omogućeni samostojeći aparati BusPlus za očitavanje plastificiranih karata koje se kupuju na kioscima. Sama plastika košta 250 dinara i možete je personalizovati ili ne. Personalizovana ima duži rok koji je sada 3 godine od dana izdavanja. Nepersonalizovanu karticu zatim treba dopuniti iznosima koji su Vam potrebni za prevoz. Karta za vožnju od sat i po vremena košta od 89 do 269 dinara, nevezano za broj prevoza koji promenite u toku tog perioda. Dnevnu kartu možete kupiti za jedan, tri ili pet dana. Za osnovne dve zone prevoza ona košta 250 din. za jedan dan, odnosno 1000 din. za pet dana. Uz posebne aplikacije i razvijen sistem BUSPLUS aplikacije moguće je u prevozu biarti i kupiti kartu samo za sebe ili više osoba odjednom. Pored standardnih plastificiranih karata, plaćanje je moguće izvršiti i putem telefona i opcije NFC uz podršku aplikacije MTS i opcije za kupovinu karata (oko 100 din. po karti za sat  i po vremena vožnje). Plaćanje je na istim aparatima moguće izvršiti i uz pomoć Mastercard PayPass kartice. Cena mesečne karte za prve dve zone prevoza je 3275 din. Dok učenici i studenti, ali i penzioneri i nezaposlena lica ovu kartu mogu obezbediti po ceni od 1120 dinara.

 

ČAČAK

I sada idemo pravo u Čačak. Naša sagovornica kaže da su tamo jednokratne papirne karte za prevoz od 50 do 80 dinara. Opet, u zavisnosti od zone. Kartu kupujete kod vozača. Takođe, poznato nam je da neka osnovna mesečna karta za zaposlene košta oko 2000 dinara, dok za neke dalje vožnje ta karta može da košta i 3600 dinara. Lica starija od 65 godina imaju besplatan prevoz na svim linijama.

 

UŽICE

U Užicu se na primer izdaju  legitimacije, a cena izdavanja nove ili zamene za izgubljenu legitimaciju košta 200 dinara. Uz legitimaciju tj.identifikacionu karticu možete kupiti mesečnu kartu u kategoriji penzionera, zaposlenih i nezaposlenih, ali i đaka i studenata. Mesečne karte su u rasponu od 1100 do 4900 dinara.

 

KRAGUJEVAC

U Kragujevcu pojedinačne karte za dve osnovne zone su 60 i 70 dinara. Mesečne individualne su 2400 i 2800 dinara, dok će đaci ovu kartu platiti od 960 do 2070 dinara.

 

ZRENJANIN

Zrenjanin je nedavno poskupeo, kada su pojedinačne karte  sa 50 poskupele na 60 dinara. Ali nam se čini da imaju najjeftiniju mesečnu đačku kartu ka svim zonama koja košta 800, a kartica za zaposlene je 1800 dinara.

 

Skupo je, svakako, živeti daleko od grada, u tzv.prigradskim naseljima, ali da se putuje, to se mora!

Ukoliko imate još neku informaciju o cenama i kupovini karata za gradski prevoz , budite slobodni da nam pišete. Pozdrav iz kraja.

 

 

Pripremila M.S.