Čarobni pirotski ćilimi i druge čarolije grada na Nišavi

Čarobni pirotski ćilimi i druge čarolije grada na Nišavi
Putovanja Srbija Sve vesti

 

 Pirot je grad na jugoistoku Srbije koji je nadaleko poznat po svom bogatom kulturnom nasleđu, burnoj istoriji i izuzetnim prirodnim lepotama.

 

Najznačajnije prirodno bogatstvo svakako je Stara planina, najveća planina u istočnoj Srbiji. Stara planina obiluje predivnom prirodom: pašnjacima, klisurama, vodopadima, a ima i odlične uslove za mnoge planinske sportove. Sa ove planine upravo dolaze i dva najznačajnija pirotska brenda: pirotski kačkavalj, koji se dobija od mleka ovaca koje se čuvaju na Staroj planini, i pirotski ćilim, koji se pravi od njihove vune.

Pirotski kačkavalj pravi se na tradicinalan način, po originalnoj recepturi, a zahvaljujući svojoj autentičnosti i kvalitetu našao se na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, i postao proizvod sa zaštićenim poreklom.

Zanimljivo je da se u Pirotu nalazi jedina Mlekarska škola na Balkanu, i upravo u njoj se prenosi i usavršava znanje o pravljenju ovog prepoznatljivog sira.

 

Pirotski ćilim se takođe našao na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, i postao zaštićen kao proizvod sa jasno određenim geografskim poreklom. Bogatstvo boja, šara i ornamenata čine ovaj ćilim nadaleko prepoznatljivim, a ono što je specifično za njega je i to što nema lice i naličje, već dva identična lica. Ćilimarstvo se na ovom prostoru vekovima negovalo i prenosilo sa kolena na koleno, i iako je u pitanju težak i mukotrpan proces, ova veština uspela je da se sačuva do danas.

 

Pirotski ćilim može biti idealn poklon i suvenir, kako za posetioce iz inostranstva, tako i za goste iz ostalih delova Srbije. Osim što osvaja lepotom i šarolikošću, ornamentika pirotskog ćilima nosilac je i bogatog simboličkog značenja. Svaka šara namenjena je da štiti vlasnika ćilima, i predstavlja želje onog ko je ćilim darovao. Kornjača, na primer, označava dug i srećan život u blagostanju, dok se Kondićeva šara koristi protiv uroka. Veruje se da šare pirotskog ćilima potiču iz perioda nastanka čovečanstva.

 

Pirot je grad u kome se prepliću mnoge tradicije, a o njegovoj bogatoj istoriji svedoči i utvrđenje Momčilov grad, ili Pirotsko kale, tvrđava koju je podigao vojvoda Momčilo u XIV veku, za vreme vladavine kneza Lazara.

 

Zanimljivo je i to da je autentični srednjovekovni izgled ove tvrđave inspirisao reditelja Zdravka Šotru da ovde snimi pojedine kadrove za film Boj na Kosovu. Mnogo godina kasnije Šotra za svoje nove filmove ponovo pronalazi inspiraciju u Pirotu, pa je Pirotski muzej, poznat i kao Muzej Ponišavlja, poslužio za snimanje Zone Zamfirove i Ivkove slave.

 

Muzej Ponišavlja smešten je u kući nekadašnjeg trgovca Hriste Jovanovića (Malog Riste) i proglašen je za spomenik kulture od izuzetnog značaja.

 

U blizini Pirota se, na samo 17 km udaljenosti, nalazi još jedan čaroban prizor, a to je Zavojsko jezero koje osvaja bojom i kvalitetom vode.

Iako smo naveli mnogo razloga zbog kojih treba posetiti Pirot, činjenica je da Vam to neće poći za rukom ukoliko Vam prijatan boravak u čarobnom gradu na Nišavi ne omogući osoblje jednog od mnogobrojnih gostoprimljivih hotela. Ovog puta, naša odluka o preporuci je Hotel Alma koji odiše domaćinski i spremno da svojim gostima ponudi pregršt informacija o tome kako i odakle obići ovaj divni grad.

 

pripremila I.P.