Beograd dobio Muzej iluzija

Beograd dobio Muzej iluzija
Kultura SLIKA DANA Srbija Sve vesti

 

Beograd je dobio Muzej iluzija, što je šesti muzej ovakve vrste u svetu, nakon Zagreba, Zadra, Ljubljane, Beča i Omana.

 

Fascinantni svet iluzija koji se poigrava sa poverenjem u čula posetioca, namenjen je svim generacijama. Zasniva se na interaktivnom konceptu gde posetioci sami istražuju razne neobične prostorije i iluzije koje se u njima kriju.

 

Od brojnih soba sa iluzijama, deci je, recimo, najinteresantniji Vorteks tunel sa rotirajućim cilindrom, koji roditelji izbegavaju jer se u njemu remeti ravnoteža. Tinejdžerima je, s druge strane, omiljena soba s ogledalima koja pruža mogućnost za pravljenje neverovatnih selfija, dok roditelji najviše uživaju u rešavanju mozgalica.

 

Novost u beogradskom muzeju je stolica koja pokazuje koliko je neverovatna percepcija veličine osobe koju gledamo u zavisnosti od predmeta koji se nalaze oko nje, pa na ovoj stolici osoba izgled znatno manje u odnosu na ljude oko nje.

 

Ono po čemu se beogradski muzej razlikuje od sličnih u svetu je to što je dozvoljeno smejanje, skakanje, zabava, i fotografisanje, a za neke iluzije je čak i poželjno da se fotografišu, jer tek tada dobijaju puni smisao.

 

Beogradski Muzej iluzija nalazi se u Nušićevoj 11, radno vreme je od 9 do 22 svakog dana, a cena ulaznice je 600 za odrasle, 400 za decu, ili 1500 za celu porodicu.

 

Mi ćemo ga svakako posetiti, a vi?